Thursday, May 26, 2011

subsidi bahan api..


semua orang akan mengharap yang harga minyak tak naik lagi.. betul tak??? tapi apa yang berlaku setiap tahun pasti akan berlaku peningkatan harga bahan api.. tak kira la petrol, diesel atau pun gas.. baru-baru ni harga RON 97 naik lagi.. tiba-tiba ada kata-kata sumbang berbunyi kalau harga minyak global meningkat lebih dari AS$110 setong harga minyak akan naik lagi.. alasannya sebab masa buat belanjawan dulu dorang draf untuk harga minyak setong bawah AS$100.. bila harga minyak global naik kerajaan tak cukup duit untuk bagi subsidi pada rakyat.. kenapa pulak jadi macam tu??

masa dorang kuarkan kata-kata sumbang dorang lupa ke yang Malaysia merupakan negara pengeksport minyak.. bila harga minyak global naik maka secara langsungnya harga minyak untuk dieksport juga akan naik dan sumber kewangan negara juga akan bertambah.. mana hilang semua keuntungan negara?? pelik-pelik.. bila rakyat complain pasal harga minyak dorang akan bandingkan dengan negara jiran (singapura).. masa dorang berkata-kata dorang sedar ke tak yang singapura tidak ada setitik pun minyak dekat negara dorang.. tidak heran kalau harga minyak singapura lagi mahal dari Malaysia..

lagipun rakyat singapura ada pilihan nak isi minyak kat Malaysia yang mana lagi murah dari negara dorang.. rakyat Malaysia pulak nak pergi mana untuk isi minyak murah??

tidak tahu apa akan jadi dengan negara Malaysia ini.. kos hidup makin tinggi tapi tangga gaji tidak pernah hendak makin tinggi..

p/s:hanya pandangan dan buah fikiran PL kalau ada kesilapan sila-sila tegur er..

No comments:

Post a Comment